Til inspiration

Her kan du finde links til websites, som handler om skizofreni eller har relation til denne hjemmeside. Du kan også finde beskrivelser af bøger, film og digte.

Links

Hent en PDF-folder om ungmedskizofreni.dk HER

http://ungekompasset.dk
På ungekompasset.dk kan unge, deres familie og venner kan søge oplysninger om, hvad der findes af muligheder for hjælp og støtte der, hvor de bor.

---------------------------

http://www.speakyourmind.dk
Anna Zink Mortensens hjemmeside – hvor man kan læse mere om Annas arbejde for større åbenhed og bedre muligheder for psykiatribrugere og se hvilke foredrag hun tilbyder.

---------------------------

http://www.madsfabricius.dk
Mads Fabricius hjemmeside – med billeder og beretninger fra Mads sportskarriere som triatlet og i ultracykling.

---------------------------

http://www.hannaskov.dk
Hanna Skov skriver på sin hjemmeside: "Jeg maler, derfor er jeg ..."
Klik på linket og se Hannas malerier - og læs om hvad det betyder for Hanna at male.

---------------------------

http://skizofre9til5.dk
Hjemmeside til dig, der møder skizofreni på arbejdet, og har brug for viden og idéer til, hvad du kan gøre. Udviklet af Psykiatrifonden.

---------------------------

http://www.stemmehoerer.dk
Stemmehørernetværket i Danmark hjælper folk, der hører stemmer, med at få et godt forhold til deres stemmer, genvinde kontrollen og mestre tilværelsen. På foreningens hjemmeside finder du bl.a. litteratur om, hvordan man kan arbejde med sine stemmer.

---------------------------

I menupunktet Hvad er skizofreni kan du læse to tekster om sygdommen skizofreni. Vil du printe teksten, så klik på linket herunder:

Åbn dokumentet "Hvad er skizofreni" som PDF dokument

Bøger

A Beautiful Mind
Sylvia Nasar (1999)

Om John Forbes (født 1928 ) - nobelpristager i økonomi 1994 - som blev ramt af skizofreni i 1960'erne.

-------------------------------------------------

Mindfulness - Manual til træning i bevidst nærvær
Morten Sveistrup Hecksher og Louise Kronstrand Nielsen
Kbh. Hans Reitzel 2011

Bogen præsenterer de grundlæggende tanker bag mindfulness og de overordnede principper for træningen. Den indeholder et helt konkret træningsprogram bestående af 8 sessioner. Endelig videregiver forfatterne deres erfaringer med, hvordan mindfulness kan anvendes i forskellige dagligdagssituationer. Bogens sidste del giver indblik i den teoretiske og baggrund for mindfulness og henvender sig primært til dem, der vil anvende mindfulness professionelt.

---------------------------------

Stemmehøring - fra offer til sejrherre
Mike Smith & Ron Coleman

Denne bog henvender sig til mennesker, der er belastet af at høre stemmer og til deres pårørende og professionelle hjælpere. Arbejdsbogens anviser en metode til at mestre generende stemmer, så de bliver til at leve med, eller så de helt forsvinder. Stemmer betragtes som et fænomen, der typisk optræder som resultat af belastende situationer tidligere i livet. Nogle stemmer er så generende og invaliderende, at man er nødt til at arbejde med dem. Bogen skaber mulighed for at søge en mening med stemmerne, bla. ved den forbindelse stemmerne ofte har med personens livshistorie. Livshistorien er derfor et centralt omdrejningspunkt i forsøget på at opnå kontrol over stemmerne, der ses som budbringere fra kriser og traumer tidligere i personens liv.
Personen med generende stemmer får med denne bog en chance for at generobre magten i eget liv og dermed opnå en forbedret livskvalitet. Arbejdet med stemmerne er ikke en hurtig og let løsning. Det er ofte en slidsom og langsommelig proces, hvor målet er - at komme sig (recovery).

 ---------------------------------

I morgen var jeg altid en løve
Arnhild Lauveng
Akademisk, 2008

I ti år var Arnhild Lauveng indlagt med skizofreni på psykiatriske afdelinger. Hun var psykotisk og selvdestruktiv, og knuste glas for at skære sig til blods. I dag arbejder hun som psykolog uddannet ved Universitetet i Oslo. Arnhild Lauveng overvandt skizofrenien og kan i dag udtale sig som både fagperson og tidligere patient. Hun viser os, hvordan vrangforestillinger og symptomer har deres egen logik og mening. Hendes kamp for at blive rask, hjulpet af sundhedsvæsenet og en mor, der nægtede at opgive håbet, er stærk læsning om en sejr, som de færreste tror mulig.

---------------------------------

Unyttig som en rose
Arnhild Lauveng
Akademisk, 2009

Har syge mennesker mindre værdi? Hvem skal definere, hvad det at komme sig indebærer, og skal tidligere syge altid være dobbelt så raske for at være raske? Arnhild Lauveng skriver med udgangspunkt i sine egne erfaringer både som psykolog og fra de 10 år, hun selv var indlagt på psykiatriske afdelinger. Arnhild Lauveng er optaget af, hvordan vi omtaler og behandler personer med psykiske lidelser, og viser, hvor vigtigt det er at se patienter som mennesker og ikke bare som diagnoser.

---------------------------------

Kroppens ambivalens: skizofreni, fysisk aktivitet og kroppen
Ane Molkte
Frydenlund, 2010

Gennem interview med unge med skizofreni, teori, cases og praktiske anvisninger søger forfatteren ind bag det paradoks, at vi igen og igen taler om sundhed og kropslig udfoldelse, men alligevel glemmer – eller opgiver – motionens givende virkning i behandlingen af mennesker med psykisk sygdom.

---------------------------------

Skizofreni og andre psykoser
Jes Gerlach
PsykiatriFonden, 2011

Bogen beskriver skizofreni og andre psykoser og kommer i et lettilgængeligt sprog rundt om symptomer, årsager og behandling, hvad man selv kan gøre, de pårørendes rolle, recovery og samarbejdet mellem brugere, pårørende og behandlere. Bogen henvender sig til alle, der er berørt af eller interesseret i skizofreni og andre psykoser.

---------------------------------

Psykose hos unge
Merete Nordentoft (red.)
PsykiatriFonden, 2009

Bogen giver overblik over de psykotiske tilstande og deres symptomer, og den beskriver grundigt veldokumenterede behandlingsmetoder for unge med skizofrenilignende psykoser. De er nu samlet i en tidlig og intensiv specialindsats i psykiatrien, der er målrettet unge med psykose, under navnet OPUS.

Bøger ...fortsat

At leve med stemmer: 50 recoveryhistorier
Marius Romme, Sandra Fischer, Jaqui Dillon, Dirk Corstens og Mervyn Morris
PsykoVision, 2010

Læseren præsenteres for en ny analyse af stemmehøreroplevelsen, hvor stemmerne accepteres, og hvor man søger at forstå dens betydning. Gennem dette arbejde genvinder stemmehøreren gradvist kontrollen over stemmerne og dermed indflydelsen over sit eget liv. Bogen indeholder en teoridel om stemmehøring, som underbygges og illustreres af bogens 50 historier, hvor stemmehørere beskriver, hvordan de er kommet sig.

Historierne viser, at der er forskellige veje til at få det bedre, men at det er helt centralt, at stemmehøreren ikke føler sig sygeliggjort og stigmatiseret.

---------------------------------

Mindfulness
Lone Overby Fjorback
Psykiatrifonden, 2011, 162 sider (+ cd)

Mindfulness meditation er en bevidst metode til at fastholde opmærksomheden på den øjeblikkelige oplevelse. At være til stede i nuet – snarere end at hænge fast i ting, som er sket, eller som vi ønsker vil ske, mens vi går glip af livet, som det er lige nu.
Bogen gennemgår øvelser, der kan hjælpe til at forhindre at negative tanker og følelser bliver til onde cirkler. På den medfølgende cd er der guidede øvelser, indtalt af bogens forfatter.

---------------------------------

Førstehjælp ved psykoser: en håndbog for professionelle, pårørende og mennesker, der lider af psykotiske oplevelser
Mike Smith
PsykoVision, 2009

Bogen gennemgår en lang række mestringstrategier, som har hjulpet mange mennesker med at håndtere stemmehøring, problematiske overbevisninger og psykiske kriser. Spændende fra simple afledningsteknikker til at gå i dialog med sine indre stemmer. Erfaringer har tydeligt vist, at man kan lære fra andres mestringsstrategier, og dermed "skyde genvej" i sin egen recoveryproces. Denne førstehjælpsbog har fokus på at hjælpe personen til at forholde sig til det aktuelle problem, f.eks. at vedkommende er bange, magtesløs eller føler sig ude af kontrol.

---------------------------------

Jakobs Dæmoner
Gerda Ring Krusholm
Psykiatrifonden, 2001, 182 sider

Jakob fik skizofreni, da han var midt i tyverne. Han hørte stemmer, men medicin havde ingen effekt på hans symptomer. Jakobs mor fortæller om det opslidende sygdomsforløb og om de fordomme, man ofte møder.

---------------------------------

Psykofarmaka
Jes Gerlach og Per Vestergaard
Psykiatrifonden, 2011328 sider

Bogen beskriver hovedgrupperne indenfor nerve- og sovemedicin og fortæller i et letlæst sprog om signalstoffer, receptorer, medicinens virkninger og bivirkninger. Den formidler en opdateret viden på området og de seneste forskningsresultater om de nye psykofarmaka.

Digte

Min lillebror: en morgen i himlen, i hvert fald i det grønne
Christel Wiinblad Forlaget Hjørring, 2008. - 48 sider + 1 cd

Digte, der som en slags dagbog med mange tilbageblik og stor kærlighed og ømhed fortæller om tiden fra januar til den dag i juli 2006, da digterens lillebror forsøgte selvmord for at udfri sit forpinte sind. Indeholder CD med musik af Jannik Wiinblad.

Film

Solisten
Joe Wright (2009)

Klummejournalisten Steve Lopez (spillet af Robert Downey Jr.) fra LA Times støder i sin søgen efter nye historier på den hjemløse, men meget musikalske og psykisk syge Nathaniel (Jamie Foxx). Steve bliver betaget af Nathaniels talent og engagerer sig i at hjælpe ham væk fra gaden.

Filmen bygger på den virkelige historie om musiktalentet Nathaniel Ayers, der udviklede skizofreni i sit andet år på Juilliard School of Music i New York, og endte som hjemløs gademusiker i Los Angeles, hvor han spiller violin og cello.

-------------------------------------------------

The Machinist
Brad Anderson (2005)

Maskinarbejderen Trevor Reznik har ikke sovet i et år, og er blevet uhyggelig tynd. Han er skyld i en ulykke på sit arbejde, og bliver overbevist om, at hans kolleger har lavet en sammensværgelse imod ham

-------------------------------------------------

Et smukt sind (A Beautiful Mind)
Ron Howard, 2001

Filmen bygger på Sylvia Nasar’s bog af samme navn om matematikeren og Nobelprismodtageren i økonomi John Forbes Nash.
Da den unge matematiker John Nash gifter sig med den smukke studerende Alicia har han tilsyneladende en strålende fremtid foran sig. Banebrydende forskning har givet international anerkendelse. Han vikles ind i en mystisk sammensværgelse, da CIA hyrer ham til at bryde tophemmelige koder. Han bliver plaget af paranoid skizofreni, og opdager gradvis, hvordan han har svært ved at afgøre, hvad der er fantasi og virkelighed.

Et smukt sind vandt fire Oscars blandt andet for Bedste film. Hovedrollen spilles fremragende af Russell Crowe i denne medrivende fortælling om et liv med skizofreni.

-------------------------------------------------

Åbenhed gør stærk: om skizofreni i familien
Af Mette Bahnsen og Marianne Rasmussen, Filmkompagniet, 2008. - 1 dvd: 48 min. + 1 hæfte.

I denne film følger vi to unge, Helle og Emil og deres pårørende, der åbent fortæller om deres erfaringer med skizofreni og hvordan de har lært at leve med sygdommen. 

-------------------------------------------------

Stemmehørerfilmen - Århus Kommune
Katrine Borre 2011

I 2004 startede Århus Kommune et initiativ for folk der hører stemmer. Denne dvd er en dokumentation af projektet.

-------------------------------------------------

I never promised you a Rose garden
Anthony Page (1977)

16-årige Deborah (spillet af Kathleen Quinlan) har opbygget en fantasiverden, der efterhånden har overtaget styringen i hendes liv. Hun kan ikke længere skelne mellem fantasi og virkelighed, og er svært forpint. Da Deborah indlægges på en psykiatrisk institution, møder hun lægen Dr. Fried (Bibi Anderson), som forsøger at hjælpe hende med at accepterer virkeligheden, også selv om den ikke er særlig rar.

Filmen bygger på Joanne Greenbergs bog af same navn, men med en del ændringer.